esmaspäev, 1. juuni 2009

Magistrite arvestuses....

Niisiis, õnnitlused vastsetele magistrikraadi omanikele. Mario Mustasaar (TÜ, keskkonnatehnoloogia) ja Ralf Lipp (TLÜ, kehakultuur) on edukalt pareerinud oponentide vastuargumendid ning avanud tee astumaks rektori enda ette, et anda käppa ja võtta vastu magistridiplom.



Fotod 1-2. Magister Mustasaar ja magister Lipp.


Ja mida toob see rõõmus sündmus uut Eesti pikamaajooksu maailma? See rõõmus sündmus tähendab siin seda, et magister Venta kõrge koht jooksudes magistrite arvestuses hakkab lähimatel kuudel oluliselt kõikuma. Aga konkurents selles klassis on vajalik.

Nüüd, teistpidi, mida annab magistritase jooksjale? Üldiselt, toetudes magister Venta kogemustele, peab nentima, et raskemat minekut. Ja põhjus on ilmselt psühholoogilist laadi – magistrite võimuses on lihtsaid asju, nagu jooksmine, ajada väga keeruliseks. Mida kõrgemale orbiidile (nt. haridusorbiidile) liikuda, seda suuremal ringil on võimalik rabeleda, et tuumale tiir peale teha. Näiteks tooksin mõned jooksjate enesemotiveerimiseks kasutatavad ergutushüüded vastavalt haridustaseme kasvades – põhitase: “Jookse!”, kesktase: “Jookse kiiresti!”, magistritase: “Jookse laktaatse inhibitsioonimehhanismi maksimumini!”. On märgata ergutushüüete märgatavat pikenemist magistritaseme juures. Ja peamine probleem peitub selles, et magistritasemele mõeldud ergutav lause on juba nii pikk ning selle lause omastamine nii keeruline, et mõju kipub jääma aeglaseks ja jõuab sageli kohale alles peale võistlust, näiteks riietusruumis, või kodus taastaval jooksul. Seepärast on keeleliselt soovitatav lisada magistritaseme ergutuslausete lõppu esimese taseme lihtsamad hüüded, näiteks “Jookse laktaatse inhibitsioonimehhanismi maksimumini... ja lisada – jookse, sa igavene roe!”.


Foto 3. Magister Venta tööhoos.

Samas, positiivseid külgi on asjal ka. Hooaeg toob peatselt ukse ette Alternatiivsete jooksjate treeninglaagrid, mis omandavad ilmselt seninägematu teadusliku sügavuse (ilmselt öiseid seminare tuleb juurde ja laager asetseb veelgi sügavamas metsas). Samas, et olukorda teatud määral tasakaalustada, tuleks kaasata ilmselt rohkem ka nooremaid jooksjaid, kes suudavad veel jooksmisest kõnelda lihtsalt, nii nagu asi on.


3 kommentaari:

Unknown ütles ...

Tervist magister Venta.
Kuna mina olen kaugel maal ja olen äärmiselt lugemishuviline ,siis äkki saaksin mingi ülevaate tänasepäeva tippsündmusest ehk Eesti Tippmargist miilijooksust ja seda kuidas vigastuste kiuste läheb ikka kõik hästi !
Kõike head soovib noormees Palmi.

Rainis ütles ...

Oo, tere päevast!

See meeldiv ülesanne valgustada miilijooksu ja ka 3000m takistusjooksu käiku eilsel võistlusel seisab mul tõepoolest ees. Tulemusega oled vast siiski kursis, et nii Kolja kui ka Tiidrek jooksid rekordi üle ja praegune miilijooksu tippmark kuulub eilsest Koljale. Aga täpsemat võistluse käiku ja fotorida õnnestub mul ehk valgustada homme.

Jõudu soovides,

vana päss Venta

Karl Lont ütles ...

Mis siis veel saab, kui Venta doktorikraadi ara kaitseb? Ei taha kohe moeldagi.