kolmapäev, 24. september 2008

Moosime ära!

Mis te arvate, millega tegelevad alternatiivsed jooksjad puhkepäeviti? Kindlasti arvasite nüüd, et vedelevad niisama ja püüavad terve päeva leiba luusse lasta. Aga näe – ei vedele niisama! Hoopis moosi keedavad! Niisiis, lubage ette kanda – alternatiivse jooksja pühapäevad arvudes:

50 liitrit ploomimoosi (koos 5 kaastudengi abiga)

10 liitrit õunamoosi (koos Marioga)

Ning vastavalt maratonidistantsi läbimise järgsele seisukorrale on seltsimehed alternatiivsed jooksjad seadnud viisnädalavahetusplaani, mille sees on tarvis teha veel mõned kümned liitrid õunamoosi ja ära tuleb käia ka jõhvikal.


Joonis 1. Ploomid puu otsas.

Ja mida need arvud näitavad?

Need näitavad järgmiseks jooksuaastaks (jooksvalt) plaanitud moosiga pudrukordade arvu. Ühest liitrist moosist jagub alternatiivsete jooksjate põhjaliku taustauuringu andmete järgi ühele jooksjale optimaalselt 8 pudrukorra peale. Seega annab juba ainuüksi 10 liitrit moosi 80 rõõmsat moosiga pudrupäeva. Praeguste arvestuste kohaselt tuleb järgmiseks jooksuaastaks arvestada keskeltläbi andmeid ümardades 300 pudrukorda jooksja kohta. Seega ootame plaani täitmise korral ühe jooksja kohta ideaaltingimustes umbes 37 liitrit moosi.

Mis see kõik maksab?

Jaekaubanduses maksab moos kõige soodsamal juhul 30-40 krooni/liiter. Seega, kui arvestada, et alternatiivse jooksja töötunni hind pühapäeviti on 0 krooni/tund ja et õunad ja ploomid pärinevad rangelt salastatud kuid kindlalt tasuta allikast ning et suhkru hind jaekaubanduses on 13 krooni/kg ning et liitri moosi keetmiseks kulub maksimaalselt 0,3 kg suhrkut, tuleb liitri moosi hinnaks 4 krooni ja 30 senti. Muidugi, sinna juurde tuleks arvutada ka elektri hind, kuid ka siin on võimalik kasutada rangelt salastatud kuid alternatiivsetele jooksjatele ligipääsetavaid allikaid, mis ei maksa sisuliselt midagi. Niisiis, moosi saame kätte keskeltläbi kümme korda odavamalt kui jaekaubandusest. Igatahes väga alternatiivne.


Joonis 2. Õunad puu otsas.

Mis selle tulemusena kõik juhtuma hakkab?

Tulemuseks on see, et alternatiivsed jooksjad saavad hakata igal hommikul oma pudru moosima. Ja selle pärast on neil igal hommikul suur rõõm jälle putru keeta ja kui nad seisma ei jää, siis jooksevad nad ka järgmisel aastal rõõmsalt 6000 kilomeetrit...


2 kommentaari:

Karl Lont ütles ...

Kuidas sa ühikas seda moosi säilitada kavatsed?

Rainis ütles ...

Tervist!

Vabandan siiralt hilinenud vastuse tõttu. Õigupoolesest on õunamoos juba praeguseks otsas. Samas säilitusvõimalusi on mitmeid. Kõigepealt, kuna praegu on paras sügistemperatuur, võib moosipurgid akna taha aknalauale asetada. Samas see võib olla küllaltki ebakindel viis. Teine viis on kaevata purgid kopsukliiniku pargis maasse, seal on hea pehme muld ja palju pügamata metsistunud põõsasalusid, kus selliseid asju suurema kärata toimetada. Samas, sellise tegevuse eest, kuna pargiga piirneb ka hullumaja, võib ilmselt sinna sattuda. Seega on ainus võimalus veel steriilseid ja avamata purke hoida laual toatemperayuuril ja parasjagu avatud purki hoida külmkapis. Poolsalajase variandina (ja palun mitte minu juhendajaga ühendust võtta) on moose võimalik säilitada Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi 4-kraadi kambris kraanikausi all väikeses peidikus, kuhu õigupoolest mahub palju moose.

Vat sellised on esialgu peast läbi käinud säilitamisvõtted ja nipid