pühapäev, 17. veebruar 2008

JOOKSURAJAD TARTUS Vol. 1 : TÄHTVERE – TOOME RAJAD

Tartu ja selle lähiümbruse jooksuradasid käsitlevast entsüklopeedilisest sissekannete sarjast on mul au esitleda esimest Tähtvere ja Toome ringe käsitlevat osa. Antud osas iseloomustatakse paljudest Tähtvere ja Toomemäe piirkonda jäävatest jooksuradadest nelja rada. Käsitlusviis võib olla mõneti enesekeskne, kuna ei kajasta võimalikke teiste jooksjate poolt kasutatavaid variante. Kuid hoolimata käsitluse tüübist on rajad joostavad ja peegeldavad piirkonnale iseloomulikke võimalusi. Lisaks, alternatiivse jooksu huvides võib alati alternatiivseid radu kaartidele lisada.

Radu kirjeldatakse järgmises vormis. Kõigepealt on esitatud kaart HTML formaadis radade ligikaudse kulgemisteega (kasutatud on Regio Teede Atlase CD kaarte, 2006). Kaardile järgnevad radade kirjeldused. Kirjeldus algab raja pealkirjaga, millele järgneb lühike raja marsruuti tutvustav lõik. Sellele järgnev lõik käsitleb raja pinnast ja raja pikkust. Kolmas, viimane lõik, käsitleb raja kasutatavusega seotud aspekte.

Niisiis, asugem radadele:


Vol. 1 : TÄHTVERE -TOOME RAJAD / KAART


Tähtvere – Toome laugjas rada

Rada kulgeb mööda Tähtvere pargi teid ning siirdub sealt Kassitoome kaudu Toomemäele. Toomele tõus ja laskumine on mööda laugja tõusuga K. E. v. Baeri tänavat. Toomel kulgeb rada mööda mitmetest suurepärase vaatega paikadest (nt. Tähetornimägi). Linnaliikluse tipptundidel on sobiv Kreutzwaldi/Jakobi tänavat ületada K. A. Hermanni tänavaga ristumise piirkonnas, kus asub lamava politseinikuga sebrarada.

Rada kulgeb rohkem kui pooles ulatuses muld- või kruusapinnasel. Ringi pikkuseks on mõõdetud kaardil ~4,5 km kuid osa jooksjaid hindab oma kella abil pikkuseks 4,3 km.

Rada joostakse praegusel ajal sageli, mil lund on vähevõitu, ilmad pimedad ja mujal maa liiga pehme.

Tähtvere pargiring

Rada kulgeb mööda Tähtvere pargi radu ning omab erinevate jooksjate osas väga palju variatsioone, mida hilisemates sissekannetes kindlasti käsitleda tasuks. Pargi välimiste radade ringi kasutavad sageli harrastusjooksjad, kuid pikapeale võib selline ühtlane ring ära tüüdata. Näiteks on teada Martin Moosese variant, mis kasutab ühe ringiga ära pea kõik pargis asuvad rajad.

Pargi välimisest rajast koosneval ringil on mõõdetud pikkust umbes 1,3 km. Ringi on võimalik pikendada umbes 2 kilomeetrini võttes sisse ka teekonna ümber lõbustuspargi (Fr. Tuglase tänava kaudu). Viimast ringi on sageli kasutanud Eesti naiskäijate esinumber J. Jutkina.

Rada joostakse väga sageli harrastusjooksjate poolt ning sportlaste poolt soojendus-lõdvestusrajana kuid on teada, et ka pika krossi jooksmiseks.

Toome ränk rada

Rada kulgeb mööda Toomemäele viivaid tõusuteid ja treppe. Rada sisaldab kaheksat olulisemat tõusu ja laskumist, lisaks mitmeid väiksemaid tõusunukke. Kaks tõusu kulgevad mööda treppe. Rada on raske profiiliga, kuid vaheldusrikas ja dünaamiline – tõusule järgneb laugjam rajaosa taastumiseks ning sellele omakorda kohe laskumine. Rada ületab ühe ringi korral Toomemäge neli korda (kaheksa tõusu ja laskumist). Kõige enam ettevaatust nõudev laskumine asub Riigikohtu hoone taga (Lossi 19). Ennem rajale siirdumist võiks jooksja olla kindel, et teda ei ähvarda infarktioht.

Rada kulgeb rohkem kui poole ulatuses muld- või kruusapinnasel. Ringi pikkuseks on mõõdetud kaardil 3,1 km, kuid profiili tõttu ei saa seda arvu täie tõena võtta.

Rada joostakse sageli kevadisel ajal, mil algavad intensiivsemad fartlekid ja krossid.

Vikerkaare rada

Rada on oma nime saanud Vikerkaare tänava järgi, millel see osaliselt kulgeb. Lisaks Vikerkaare tänavale on jooksuringis kasutusel ka teised Tähtvere vähese liiklusega nägusad tänavad: K. A. Hermanni, Laulupeo puiestee, Tähtvere ja Kauna tänavad. Muidu tasasel maal kulgev rada ületab Emajõe kalda ürgnõlva tõusu/laskumist kahes kohas: J. Hurda tänava suunas ning Fr. Tuglase tänava suunas.

Rada kulgeb valdavalt asfaldil. Ringi pikkuseks on mõõdetud kaardil 4,8 km.

Kuna rada kulgeb pea täies osas asfaldil, on seda mõistlik joosta ajal, mil muud võimalused on halbade ilmade tõttu luhtunud ja ka Toomemägi on libeduse tõttu raskesti joostav.

Sarjas "JOOKSURAJAD JA -RINGID TARTUS" veel ilmumas:

Vol. 2 : TAMMELINNA, MAARJAMÕISA ja VEERIKU RAJAD
Vol. 3 : ILMATSALU ja VORBUSE RAJAD
Vol. 4 : KÕRVEKÜLA ja LUUNJA RAJAD


1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

eh eile sai just vikerkaare+toomemäe rada joostud. Oli sigailus ilm ja vajasin midagi teravat.
Lauluväljaku tõusud on ka päris head. Kui need tunduvad nürid siis võib ka treppepidi spurtida ja kui eriti tahtekase hagu anda siis võib jah toomemeäele minna tõusu lükkama.
Toomemäe mõnudest sain selgema pildi eelmise aasta hansapnaga tervisejooksu ühest sarjajooksust mis just toomemäel toimus. Soovitan seda kanti kõikidele tõusuhuntidele.