laupäev, 23. veebruar 2008

JOOKSURAJAD TARTUS Vol. 3 : ILMATSALU ja VORBUSE ning KÕRVEKÜLA ja LUUNJA RAJAD

Jätkame Tartu piirkonna jooksuradade käsitlemisega ning liigume selles sissekandes Tartust veidi välja, Vorbuse, Ilmatsalu, Kõrveküla, Luunja jt. Tartut ümbritsevate külade teedele. Samas pean juba ette mainima, et on alustatud ka teiste jooksjate rajakirjelduste kogumisega, siinjuures suured tänud asjakohaste kommentaaride eest. See tähendab, et Tartust pole me sugugi lõplikult eemale läinud, vaid ootame üha täienevaid Tartu linna ja selle ümbruse radade kaarte.

Käesolevas osas iseloomustatakse koguni seitset rada, millest neli lähtuvad Emajõe suhtes lääne ja kolm idapoolsetele kallastele (asuvad ka vastava jaotuse alusel eraldi kaartidel). Ning kahjuks ka siin on käsitlusviis veel mõneti enesekeskne, kuna ära tuuakse rajad minu enda kogemuse alusel. Kuid hoolimata käsitluse tüübist on rajad joostavad ja peegeldavad sellegipoolest piirkonnale iseloomulikke võimalusi. Niisiis:

Vol 3 .1 : ILMATSALU ja VORBUSE RAJAD / KAART


Ilmatsalu pikk ring

Rada kulgeb Tartust välja mööda Ilmatsalu teeperve. Liigub läbi Rahinge külakeskuse ning pöördub peale Tüki bussipeatust vasakule (lõunasse) Rõhu külla viivale kruusakattega külavaheteele. Rõhule jõudnud, ületatakse Viljandi maantee ja jätkatakse teekonda läbi Pihva küla Viljandi maanteega paralleelselt kulgeval kruusateel kuni see on võimalik. Jooksu viimane osa kulgeb mööda Viljandi maantee perve läbi Haage Tartusse.

Rada kulgeb poole ulatuses mööda asfaltteede kruusaseid peenraid ja poole ulatuses kruusateedel. Ringi pikkuseks on mõõdetud Nooruse ühikast lähtudes kaardil ~27 km.

Rada on hea joosta ühe pika krossi tarbeks. Kuigi osaliselt kulgeb rada metsa varjus, on suurem osa siiski lagedate põldudega palistatud ja parem on joosta kui ilm ei ole väga tuuline. Olulise märkusena peaks lisama, et päris Ilmatsalu asulast on võimalik edasi joosta ka mööda Ilmatsalu-Kärevere Linnutee matkarada (2,5 km) Käreverre.

Ilmatsalu lühike ring

Rada kulgeb mööda Ilmatsalu teega paralleelselt asetsevat kruusakattega väikest Kandiküla külavaheteed ning mööda Ilmatsalu asfaltteed. Rajal on võimalik pikkust vähendada 3 km kui lõigata Kandiküla kruusateelt otse Rahinge külakeskuse suunas lõunasse.

Rada on pooles ulatuses kruusateel ning pooles ulatuses asfalttee kruusakattega teepervel. Ringi pikkuseks Nooruse ühikast lähtudes on mõõdetud 15 km, lühemal variandil 12 km.

Olen seda rada jooksnud käe(jala)pärase pikkuse tõttu väga sageli. Rada jooksma minnes on tark panna jooksu alguses tähele tuulte suunda. Valdavalt lõuna-lääne tuulesuuna korral on mõistlik Tartust eemalduda mööda varjulist (orundis asuvat) kruusateed ja Tartule läheneda mööda kõrgendikul asuvat asfaltteed.

Vorbuse-Rahinge ring

Rada kulgeb alguses mööda Jänese rada või Tallinna maanteed Vorbusele. Vorbuse asulat läbides jätkatakse mööda Kardla suunas minevat kruusateed. Kõrgepingeliinidest möödudes pööratakse Kivisäki bussipeatuse juures vasakule viivale teeharule. Viimane viib läbi metsatuka Tallinna maanteele, kus pöördutakse taas kord vasakule, Tartu poole. Tartu maanteelt viib umbes kilomeetri pärast paremale ehk lõunasse Ilmatsalu suunas kruusatee. Viimaselt pöörab rohkem kui pooleteise kilomeetri pärast läände Kandiküla kruusatee, mis viib Tartusse tagasi.

Rada kulgeb sõltuvalt Vorbusele viiva tee valikust suures osas kruusateedel. Ringi pikkuseks on mõõdetud spordihoonest lähtudes kaardil 23 km kopikatega kui Vorbusele joosta mööda Jänese rada.

Rada on meeldiv, kuna kulgeb kõrvalistel ja antud piirkonna kohta vaheldusrikastel kruusateedel. Lisaks pakub see külamaastikku, millel varahommikusel tunnil ei puudu kunagi metskitsed või kured ja sageli näeb ka konnakotkaid. Kuid arvestada tuleks, et kuivadel suvepäevadel võib ka vaid üks auto jätta mitmeks kilomeetriks teekatte õhku rippuma.

Jänese raja - Vorbuse ring

Rada on üldtuntud ja vajab ilmselt kommentaari kõigest vormi täiteks. Kulgeb see mööda Jänese rada ja Vorbuse asfaltteed.

Rada kulgeb pooles ulatuses kruusa- ja muldpinnasel ning pooles ulatuses Vorbuse asfaltteel, millel on võimalik kasutada pehmet teeperve. Ringi pikkuseks on mõõdetud kaardil spordihoonest lähtudes ligi 14 km.

Raja eeliseks on Jänese raja vahelduv iseloom ja kilomeetritähised. Jooksu alustades tasub tähele panna tuule suunda: lääne- või põhjakaarte tuule korral on soovitav kasutada Jänese rada Tartust eemaldudes ning ida- ja lõunakaarte tuule korral Tartule lähenemisel.


Vol 3 .2 : LUUNJA ja KÕRVEKÜLA RAJAD / KAART


Luunja ring

Luunja ring kulgeb Tartust välja mööda Vana-Ihaste teed läbi Vana-Ihaste (mille läbimiseks on omakorda mitmeid-setmeid teid) Haaslava kruusateele. Viimasele jõudes pöördutakse paremale, Kabina peale. Haaslava tee jõuab peale Veibri, Haaslava tee, Kabina ja Vanamõisa bussipeatusi Luunjasse viivale vanale Räpina maanteele, millel jätkatakse mööda võimsat paplialleed Tartu suunas (vasemale). Mõne aja möödudes liitub vana Räpina maantee üheks uue Räpina maanteega ja jätkub sedasi Tartusse.

Rada kulgeb sisuliselt täies ulatuses asfaltteedel. Pehmeid teepervi on ringi alguses napilt, kuid Räpina maanteel juba laiemalt. Ringi pikkuseks Nooruse ühikast lähtudes on mõõdetud ca 27 km ning spordihoonest lähtudes ca 23 km.

Rajal on mitmetel kordadel joostud pikka krossi. Rada palistavad kilomeetritähised on heaks abiks tempo mõõtmisel. Ka võib eelisena märkida, et raja osa, mis ei kulge Räpina maanteel, on vaheldusrikka ümbrusega.


Rõõmu ring

Rõõmu ring kulgeb Tartust välja mööda Räpina maanteed ning Tartu piiril pöörab vasakule Rõõmu külast läbi viivale kruusateele. Savikojal suundutakse parempoolsele teeharule, mis viib Sirgu külla. Sirgu külla viival teel, üle poole kilomeetri jagu eemal Savikoja hargnemiskohast, võib teha otsuse pöörduda mööda väikest pinnas- ja kruusateed paremale ja liikuda läbi Ojaküla. Nii Ojaküla kui ka Sirgu teed viivad mõlemad Räpina maanteele. Viimasel jätkatakse teekonda Tartu suunas ning Räpina maanteest küllastumise puhul pöördutakse vana-Räpina maantee ühinemiskohas paremale Põvvatu kruusateele. Viimast mööda on võimalik väikese ringiga joosta Tartu piirini, kus kohtutakse taas Räpina maanteega.

Rada kulgeb suures osas kruusateedel ja Räpina maantee laial teepeenral. Spordihoonest lähtudes on läbi Ojaküla ja Põvvatu kruusatee viiv rada umbes 22 km pikk.

Rada on otstarbekas oma käänuliste kruusateede ja sobiva pikkuse poolest. Samas tuleb vahel tähele panna, ega mõni külakoer kavatse tuulde võtta, kuid nagu öeldakse „löö aga jalga vasta maad…“.


Kõrveküla – Kvissentali ring

Seda ringi iseloomustavad eelkõige kergliiklusteed. Tartust välja kulgeb ring mööda Narva maanteega paralleelset Kõrvekülla viivat kergliiklusteed. Narva maanteele jõudes jätkatakse Jõgeva maantee suunas, Vahi külast läbi, Jõgeva maanteeni. Viimase teepeenart mööda või jupikest kergliiklusteed kasutades on võimalik ka Tartusse tagasi jõuda. Sageli olen pöördunud Jõgeva maanteele jõudes aga paremale, Jõgeva suunas, jooksnud jupi selle jalgrattateel ning seejärel tuldud teed läbi Kõrveküla Tartusse tagasi.

Rada kulgeb täies ulatuses mööda asfalti. Spordihoonest lähtudes on ringi pikkuseks kaardil mõõdetud ca 10 km.

Raja plussiks on suhteliselt hea eraldatus liiklusest (jalgrattateed ja väga laiad maanteed). Rada on otstarbekas kasutada talviste ilmaolude korral, kuna vahel hooldatakse lisaks suurtele maanteedele ka jalgrattateid . Samas miinuseks on vältimatu asfalt.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Haagele on hea joosta, sest teeäärne kruusarada on väga lai ja saab muretult joosta. Peale Haaget kipub see teeäärne osa kitsaks. Ma ise keeran sealt Rahinge poole ja teen poole lühema otsa, kuid ega ma mahu osas väga ei hiilgagi.
Selliste külateedega nagu sa oled näidanud on alati probleemiks lahtised penid. Mida rohkem linnast väljas, seda suuremad ja lahtisemad nad on. Nende liigne huvi jooksate vastu rikub tihti suht hea trenni ära.

Allan ütles ...

Kas see koerte jutt vastab tõele? Sellise teadmisega küll väga rõõmsalt neid uusi radu avastama ei läheks...

Kas keegi homme Tartu Ülikooli MV ka joosta plaanib?

Kui mu veidi valulik jalg lubab, siis üritan igatahes minna...

Rainis ütles ...

on plaanis minna v6istlema kyll, kui vaid selguks, mis kell tuleb kohal olla,

aga koeri pole neil radadel valdavalt nainud, kui vaid r66mu ringil,

tavaliselt on need arad kylakoerad ehk kes haugub ei hammusta, tuleb korralikult neile peale k@ratada ja nad minema ehmatada,

parimatega,

Rainis